Thursday, March 9, 2017

PEPERIKSAAN

Assalammualaikum,

bagaimana periksa di jerman?

kalau di banding kan dengan ukm, aku lebih suka yang ukm lebih teratur dan selesa.

kalau ikut periksa di ukm lebih relax. kerana exam dia yang lama dan kita ada masa untuk berfikir dengan tenang. tak perlu gopoh-gopoh. kalau pensyarah kata exam start pukul 3, maka pukul 3 lah peperiksaan bermula. selain itu sebelum masuk dewan peperiksaan kita sudah disediakan dengan nombor meja dan dewan peperikasaan hanya dalam universiti tidak lah sehingga ke dewan serba guna rakyat bandar baru bangi.

jadi di jerman mesti berlawan dengan yang ada di ukm.

benar.

hari ini kertas peperiksaan ada 7 soalan besar dan hanya diberi 90 minit untuk jawab.

pada mulanya terkejut tapi alhamdulillah sudah peperiksaan yang ke 4 aku berjaya menyesuaikan diri.

:).


Tuesday, February 14, 2017

PENGAKHIRAN SEMESTER 7

Assalammualaikum semua,

Pada tarikh 10.2.2017 berakhir lah pembelajaran semester 7 aku sebagai seorang pelajar kejuruteraan komunikasi dan komputer.

Jadi pada hari ini, aku nak cerita serba sikit tentang kebiasaan yang dilakukan oleh pelajar di Jerman atau universiti yang tengah belajar sekarang ni..

Di setiap pengakhiran kelas maksud aku setiap kali kami habis kelas, mereka akan ketuk meja dengan menggunakan tangan mereka. Masa first time aku masuk kelas, memang janggal memang lah ,bila pensyarah cakap jumpa minggu depan tiba tiba semua ketuk meja. kau yang tak biasa belike apa hal dia orang ini. *culture shock. haha. aku tak buat sampai lah kelas minggu sebelum minggu terakhir sebab aku tak mahu terkena domino effect dimana domino effect nie bila orang buat kita pun buat dengan takde sebab yang perlu.

Sebenarnya aku dah tau dah, pelajar disini buat macam tu, sebab untuk mengucapkan terima kasih atau memberi penghargaan kepada pensyarah tu sebab mengajar kami.

walaupun perbuatan seperti itu penuh dengan makna aku masih tak mahu buat sebab aku rasa tiada keperluan malah menyakitkan tangan adalah.

tapi itu semua berubah lepas minggu selepas minggu terakhir sebabnya, ada satu kelas pada hari Jumaat. pensyarah dia mengajar dua kelas kira kelas pertama pembelajaran biasa dan kelas dua pembelajaran praktikal. tapi kelas tu kelas yang sama dan nama subjek yang sama.

jadi nak dijadikan cerita masa habis kelas pertama tu, takde orang ketuk meja pada mulanya tapi lama sikit tetiba ada lah beberapa pelajar yang ketuk dan dia pun senyum dan cakap terima kasih.

kalau korang baca nie mesti korang macam tak rasa apa yang aku cuba sampaikan (aku tak reti lah nak sampaikan dengan baik). sebenarnya aku macam tak sangka lah dia bagi reaksi macam tu sebab aku ingatkan pensyarah nie macam tak peduli sangat benda-benda macam ni. tapi sebenarnya tak, mereka ambil peduli. haa macam tulah. haa jadi macam tulah sebabnya aku ketuk meja sekarnag setiap kali habis kelas. hahahaha.

Jadi pengajaran dia sekarang, ucapkan lah sesuatu yang bermakna pada setiap orang yang tolong kita. walaupun nampak kecik tapi besar pada orang lain.

Thursday, January 5, 2017

MENGEMBARA KE BANDAR LAIN SEORANG DIRI

Assalammualaikum semua,

Sekarang sini pukul 10.38 malam. sebenarnya aku dah terbaring atas katil dari pukul 9.30 malam tapi tak dapat tidur sebab tak mandi lagi kot. lolol

post kali ni, nak cerita pasal pengalaman mengembara ke bandar lain di jerman. kalau di Malaysia aku dah biasa jalan-jalan seorang diri. cakap jelah Kuala Lumpur, Senawang, Seremban senang je (libas rambut).

jadi disini adalah satu benda yang lain sebab bukan dekat Malaysia. hahahahahahaha. k.

betul bukan Malaysia.

masa aku mengembara ini aku make sure aku dah cek mana tempat aku nak pergi dan make sure internet selalu ada.

bandar yang aku pergi ini nama dia Aachen, perjalan dari Duisburg adalah 1 jam beberapa minit. which is kalau di Malaysia dari Senawang ke Bangi ambil masa 45 minit jadi kalau 1 jam beberapa minit mungkin dari Senawang ke KL Sentral.

bila aku dah sampai Aachen ni, aku ambil bas nak pergi satu tempat ni lepas tu jalan kaki dalam 1.8 Km nak pergi ke tempat yang aku nak pergi (Drielandenpunt), iaitu titik 3 negara (translate sebijik k).

lepas dah balik dari sini, aku pergilah pusing-pusing bandar Aachen, tengok apa yang menarik disini, cantik aku suka sebab aku jalan sorang-sorang kot. boleh layan lelama.

masa aku syok pusing tempat ini, tetiba ada orang OKU aku rasa, sebab dia pakai macam orang tua punya pemegang yang ada roda tu (sambil jalan tolak benda tu). lepas tu benda alah ni jatuh, aku buat bodoh je tak tolong, sebab aku rasa takut aku rasa dia akan scam aku. lol jahat gila aku. tapi serius dekat sini memang banyak orang kaki pickpocket dengan scam. jadi aku buat bodoh jelah kan. lepas tu aku dah puas tengok tempat menarik kat Aachen aku pusing lah balik nak pergi bus stop lepas tu sekali tengok orang OKU tu dikelilingi polis. aku tak tau ah apa berlaku. lepas dah sampai bus stop sekali salah bus stop pusing balik lalu lagi tempat orang OKU ni still tak habis lagi. haaa jadi kau rasa. peh nasib baik tak tolong.

jadi kat sini aku nak bagitau kalau travel sorang tu, anggap semua orang jahat dan selalu berhatihati dimana anda berada.


Monday, January 2, 2017

NYE

Assalammualaikum,

dah masuk tahun baru dan aku masih lagi orang yang sama. orang yang belum capai kejayaan. orang yang malas.

aku dah mula malas, aku dah tak buat apa-apa latihan untuk exam yang lagi dua bulan. aku tak bersedia. aku serabut.

aku tak tau, sama ada aku takut atau aku terlampau selesa. atau bak kata mak aku, aku belum adapt dengan tempat baru ini.

pada mulanya aku datang sini, aku bertekad untuk jadi independent bergerak solo, tapi aku mula sedar yang kami disini hanya majoriti sahaja, mana aku pergi mana aku bergerak kami mesti kene bersama-sama sebab aku disini hanya ada mereka (pelajar yang sama program dengan aku).

kalau di Malaysia aku nak bergerak solo, aku boleh aku okay sebab dimana pelusuk Malaysia aku bergerak seorang aku tahu aku masih lagi boleh pulang ke pangkuan keluarga dan apaapa masalah yang aku akan hadapi di Malaysia aku masih ada lagi keluarga yang akan tolong.

atau aku boleh.

atau aku hanya tak mahu keluar dari zon selesa aku.

. bagaimana hendak kekalkan momentum waktu belajar di UKM dulu, jika aku tak berusaha langsung ke arah mengekalkan momentum tu kan. meh.

Tuesday, December 13, 2016

ORANG AJAK MAKAN

Assalammualaikum semua,

Sekarang nie baru habis buat homework, sekarang pukul 23:20. yeah i am a burning a midnight oil person (betui ka ayat nie?).

basically aku tak tau nak tulis apa jadi aku tulis ikut soalan yang aku rasa orang nak tanya lah. okay en en en.

ada orang Malaysia lain tak dekat sini?

kalau ikut kan memang banyak Malaysia dekat jerman nie, kalau tak caya boleh usha youtuber nama syamirul.  before aku layak mai sini lagi dah aku follow channel dia, sebab aku macam terkesima tengok video dia pasal mechine yang ada kat jerman nie yang kalau kita masukkan botol air yang kosong nanti dia akan kasi duit.

aku dah try dah tapi kene make sure botol air tu tak kemek dan ada symbol recyle kat barcode dia. usually machine nie ada dekat mart atau supermarket. aku try haritu dapat lah 25 sen satu botol. tapi sebenarnya masa kita beli botol air nie dekat kedai kita dah bayar dah 25 sen nie jadinya bila kita recycle baru kita dapat balik duit kita. haa cemtu.

kebanyakkan Malaysia yang ambil bachelor dekat universiti aku ini adalah pelajar dari GMI, pelajar A-level dan ada juga pelajar phd dan master. jadi tak takut sangat pun, jadi dalam kelas adalah jugak segelintir pelajar Malaysia jadi tak rasa la kiteorang je yang Malaysian kat sini. lol

kalau korang rasa bonding di antara Malaysian kat sini kuat ke tak kuat, depends lah pada korang. kalau kiteorang nie macam awkward lah sikit dengan Malaysian yang kat sini sebabnya dorang memang ambil bachelor dekat sini bukan macam kiteorang yang double degree. jadinya hubungan kitaorang dengan diaorang agak awkward sikit.macam budak baru masuk form 4 sekolah kita. tapi in shaa ALLAH sikit sikit nanti genglah.

cerita pasal Malaysian lagi, kat sini ada jugak yang sambung phd kat sini. baik gila diaorang, baru minggu lepas diaorang ajak makan kat rumah diaorang. diaorang nie sebenarnya satu family suami dia yang phd kat sini jadi suami dia bawak lah satu family datang sini. best gilakan. #goals

haaa tu jelah kot pasal orang Malaysia di jerman. tak jumpa lagi yang lain, nanti kalau jumpa aku cerita lagi, :D

p/s: sekarang nie bahasa inggeris aku tak bagus sangat. sebab aku dah takde material bacaan yang boleh dirujuk. susah sikit nak jumpa buku berlainan bahasa disini. :(





Monday, December 12, 2016

WHERE IM I?

Assalammualaikum guys and Hazira, hihi

in my last post, i have told you guys that im studying abroad now. and also i promise hazira that im going to tell her where i am in my next post. so here is it:

Im now doing my double degree in Germany.

sebelum korang semua rasa macam `wow hebatnya dia nie` #fliphair . no im not hebat, im still a potato so please dont say anything good at me but do pray for me to become somebody success one day. tenks

okay mari kita mulakan bagaimana aku boleh pergi ke sini:

dulu masa aku first year fakulti aku ada buat satu iklan pasal double degree before batch aku semua yang nak join program ni kene pakai duit sendiri/jpa/uem. jadi luckily, masa batch aku which is 2013/2014 fakulti aku dapat buat program nie dengan kerjasama mara. so whoever yang nak join program ni akan dapat pinjaman mara with some regulation (likee daaaaaaaaa nak pergi belajar abroad kowt).

regulation dia nak join program nie kene dapat pointer yang baik dan pass interview. masa interview nie aku bangga lah sebab im like 19 years old(wild and young) and i pass an interview. wow k.  #tahniahmaria

bila dah lepas interview, baru lah pihak mara dan fakulti bagi briefing. walaupun dah pass interview dan sign agreement still ada regulation dia, which is kene pass language exam dan dapat CGPA yang baik pada semester 6. dan believe me this two regulation is sooooo hard man. we are like 30 people who get to join this program but only some of us who pass this two regulation and manage to came here.

im not telling everyone about this, because im not that genius like everyone who study abroad. i would say im just lucky. plus, im worried that im might fail here and i dont want people to say like "haa tengok tu berlagak sangat belajar luar negara sekali fail tulah banyak berjalan lah tu, culture blablablablablabla.."

if im posting anything on my social media believe me that is not for showing off, basically it is just for my satisfaction and interest.